EIGEN MUZIEK OP SPOTIFY ZETTEN

Muziek op Spotify zetten: Hoe werkt het?

Blog bericht

Eindelijk is het moment daar! Na vele slapeloze nachten in de studio heb je dé track waar je 100% tevreden mee bent. Je kunt niet wachten om jouw trots met de hele wereld te delen en je wilt NU jouw muziek op Spotify zetten. Maar dan komt de vraag: “Hoe zet je muziek op Spotify?!”. 

Als je nog geen label hebt, moet je hiervoor wel wat werk verzetten. Gelukkig kun je dit vrij snel regelen. Wij vertellen je hier hoe jouw muziek op Spotify krijgen werkt en wat je hier precies voor nodig hebt.

1. Muziek op Spotify zetten in 2021: Een Spotify aggregator of Spotify distributeur kiezen

Als je nog niet bij een label zit of gewoon geen interesse hebt in het releasen op een label, heb je Spotify aggregators of distributeurs nodig die jouw eigen muziek op Spotify publiceren.

Er zijn verschillende soorten Spotify aggregators en distributeurs die jouw muziek op Spotify zetten, maar de dienstverlening loopt onderling enorm uiteen, evenals de kosten. Helaas is gratis muziek op Spotify zetten niet mogelijk.

Nu denk je waarschijnlijk “Ja, maar hallo?! Ik vroeg ‘Hoe zet je een nummer op Spotify’, niet om een distributeur!“. Dat klopt, maar helaas is dit de enige manier om je eigen nummer op Spotify krijgen mogelijk te maken. Een test waarmee eigen muziek op Spotify zetten mogelijk was voor artiesten is voortijdig gestopt door Spotify.

Daarom hebben we onderzocht wat de verschillen zijn bij de populairste Spotify aggregators die jouw muziek op Spotify zetten. 

Vergelijking Spotify aggregators en distributeurs
Iedere distributeur heeft vanzelfsprekend zijn voor- en nadelen, maar alle aggregators kunnen jouw eigen muziek op Spotify krijgen.

Doe goed onderzoek naar welke services en ondersteuning je handig vindt (of niet) en maak aan de hand hiervan je keuze. Muziek plaatsen op Spotify is fijn, maar je wilt natuurlijk ook ondersteuning en inzicht in de prestaties van jouw release.

In onderstaand overzicht hebben wij een selectie van Spotify aggregators die jouw muziek op Spotify uploaden zetten gemaakt ter vergelijking. De meesten zijn Amerikaans of Engels, maar bijvoorbeeld BOEP is een voorbeeld van een Spotify Aggregator uit Nederland.

Jaarlijks

Prijs Single

Prijs Album

Commisie vrij?

Meerdere artiesten?

Release datum kiezen

DistroKid^

$19.99

0.-

0.-

Tunecore

n.v.t.

19.99 p/j

49.99* p/j

AWAL^^

n.v.t.

0.-

0.-

❌ 15%

CD Baby

n.v.t.

9,95

29.00

❌ 9%

Ditto

€19.-

0.-

0.-

Record Union^^^

n.v.t.

$15.- p/j

$25.- p/j

❌ 15%

EmuBands

n.v.t.

€32.50

€64.95

BOEP

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

❌ **


^ Uitgebreidere functies zoals releasedatum kiezen mogelijk bij duurdere pakketten
^^Je moet toegelaten worden/Alleen op uitnodiging
^^^ Prijzen gelden voor het “World Domination” pakket waarin naar alle services wordt geupload. Andere pakketten bieden slechts 1 of 4 services
*Eerste jaar 29.99, daarna 49.99 per jaar
**Je krijgt een voorstel voor distributieovereenkomst met een commissie na aanmelding

Komt mijn muziek ook in andere streamingservices en shops?
Jouw muziek op Spotify publiceren is het belangrijkste voor een Spotify aggregator, maar zij zorgen ook voor plaatsingen in andere services. Enkel je nummer op Spotify zetten beperkt namelijk je bereik, en je wilt toch zoveel mogelijk potentiële fans bereiken.

Je kunt bij het uploaden van je muziek aangeven in welke shops en streamingservices je jouw muziek wel of niet geplaatst wilt hebben. Ook kun je bij de meeste distributeurs achteraf nog services en shops verwijderen of toevoegen.

2. Jouw muziek uploaden naar Spotify

Zodra je een distributeur hebt gekozen ga je jouw muziek uploaden zodat het op Spotify en andere services terecht komt. Iedere Spotify aggregator en distributeur heeft hiervoor andere manieren, maar het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij eigen muziek op Spotify plaatsen is het volgende:

 • Lever je muziek in hoge kwaliteit aan, 16-bit 44.1kHz .WAV formaat is de standaard bij muziek op Spotify uploaden;
 • Zorg dat je muziek door een professional is gemasterd;
 • Lever je artwork direct mee aan. Deze moet 3000×3000 pixels groot zijn in JPEG formaat.
 • De meeste Spotify aggregators genereren automatisch ISRC en UPC codes. Bij een enkele moet je hier een extra fee voor betalen.

3. Spotify for Artists: Verificatie krijgen

Een van de eerste dingen die je geregeld wilt hebben na je muziek op Spotify zetten is de verificatie voor jouw Spotify for Artists account. Hoe claim je dit en hoe maak je een geverifieerd Spotify for Artists account ?

Directe verificatie via Spotify aggregator
Via DistroKid, CD Baby, Tunecore, Ditto, EmuBaby en veel van de andere distributeurs en Spotify aggregators kun je direct jouw Spotify for Artists account verifiëren en aanpassen. 

Omdat zij jouw eigen muziek op Spotify zetten weet Spotify 100% zeker dat jij de juiste artiest bent. Je krijgt dan ook meteen een blauw vinkje achter je artiestennaam op Spotify.

Spotify for artists verifieren

Spotify for Artists toegang claimen via Spotify
Zodra je muziek op Spotify staat kun je ook via Spotify zelf toegang tot je Spotify for Artists account claimen. Dit kun je doen via de website van Spotify. Je kunt geen toegang claimen als je nog geen eigen muziek op Spotify hebt staan. 

Als jouw distributeur of Spotify aggregator wel je muziek al heeft geupload naar Spotify maar geen directe koppeling heeft moet je de URI link opvragen. Ook dan kun je via de website van Spotify direct toegang aanvragen, nog voordat je muziek live staat. 

Let wel op: Verificatie op deze manier duurt een tijdje. Via een distributeur of Spotify aggressor is het instant geregeld.

4. Spotify For Artists: Profiel optimaliseren

Nadat je jouw Spotify for Artists account hebt geverifieerd wil je natuurlijk dat jouw profiel helemaal top-notch is zodra jouw muziek online komt. Gelukkig kun je dus alles klaarmaken nog voordat je eerste track live staat op Spotify, zolang je de stappen in de vorige paragraaf hebt voltooid.

 • Zorg dat je een profielfoto hebt;
 • Schrijf een pakkende bio/about pagina;
 • Selecteer jouw artist’s pick: Een track die jij aanraadt (eigen release, playlist of track van andere artiest);
 • Creëer je eigen playlists;
 • Stuur jouw niet-gereleasde tracks in naar Spotify Playlists (Zie volgende!).

  5. Pitch je muziek voor Spotify Playlists

  De ultieme manier om jouw muziek op Spotify te promoten is door deze in te sturen via de officiële Spotify playlists. Echter is dit geen zekerheidje

  Wanneer jouw nummer op Spotify zetten eindelijk is gelukt omdat jouw Spotify aggregator of Spotify distributeur je muziek heeft geupload, moet je jouw track insturen naar Spotify Playlists om in overweging te worden genomen. Daarvoor moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Zorg dat je uiterlijk 6-3 weken voor release je track laat uploaden en dat je een geplande releasedatum hebt. Reeds gereleasde tracks worden over het algemeen niet geaccepteerd voor playlists;
  • Ga naar jouw Spotify for Artists profiel
  • Klik op “Upcoming
  • Klik op het menu achter de track die je wilt aandragen voor Spotify playlists
  • Vul het formulier in. Belangrijk is om hier kort en bondig je track toe te lichten zodat het zeker bij de juiste curators terecht komt
  • En dan is het een kwestie van afwachten…

  eigen muziek op spotify zetten playlists

  Een andere optie is om playlists en curatoren te benaderen van onofficiële playlists. Vaak zijn deze makkelijker te achterhalen dan de curatoren van Spotify. 

  Je kan ook kiezen om hiervoor een bedrijf in te schakelen die jouw muziek plugt bij curatoren, maar dit kan ten eerste aardig in de kosten lopen en geeft ten tweede geen garantie.

  Daarnaast is dit scam-gevoelig, omdat sommige bedrijven gouden bergen beloven maar geen resultaten bieden.

  6. Promotie van je eigen muziek op Spotify

  Nu is alles geregeld! Je eigen muziek online zetten en muziek op Spotify uploaden, je Spotify for Artists account is gekoppeld en je hebt je track aangedragen bij verschillende Spotify playlists. Laat die streams maar vanzelf binnenstromen!

  …toch?

  Nee, zo makkelijk gaat het helaas niet. Het blijft belangrijk om je muziek te promoten. Voor en na je release. Hoe? Door bijvoorbeeld een campagne op je socials op te zetten en mensen te laten pre-saven. Hierdoor ben je gegarandeerd van streams bij de release. 

  spotify presave instellen

  Maar het beste argument? Mensen die pre-saven worden ook meteen een volger van jouw Spotify account, wat het een handige tool maakt om jouw bereik en aantal fans te vergroten.

  Daarnaast kun je ook gebruik maken van tools zoals Linkin.bio, Linktree en andere tools waarmee je fans al voor de release kunt doorverwijzen. Sommige Spotify aggregators maken zo’n tool zelfs direct voor je aan als extra service wanneer zij muziek op Spotify plaatsen!

  Jouw muziek op Spotify zetten en op een unieke manier promoten?

  Nu dat je alles weet over hoe jouw eigen muziek op Spotify zetten werkt, is het tijd om te gaan releasen! Als je meer wilt weten over Spotify, het pluggen van jouw muziek bij de juiste playlists of release planning en advertenties, denken wij van Start Moovin graag met je mee. Neem gerust contact met ons op via ons contactformulier. De koffie staat klaar!

  You're currently viewing this website from an outdated browser. Switch to a modern browser such as: Chrome, Safari or Firefox to view this website.